Colectia Ordinul Dragonului – Feeric Fashion Days

modern-fashionista-logoo

Feeric Fashion Days Sibiu 2015 – Day 5 – Gala

iulie 16, 2015

Simona Oprea Institutul de ModaFinal Feeric Fashion Days 2015

Va scriu cu putina intarziere, dar iata-ma cu ultimele detalii ale povestii Feeric Fashion Days Sibiu 2015. Festivalul care a avut startul in Alba Iulia s-a terminat la Sibiu printr-o gala de exceptie, dar sa incepem cu inceputul.

Asa cum v-am obisnuit, Feeric Fashion Days ne-a purtat in cele mai frumoase locatii din Sibiu, atipice pentru prezentari de moda, dar cu un impact vizual deosebit. Ultima zi am ajuns intr-un loc pe poveste, in Palatul de Vara al baronului Brukenthal din Avrig, situat la aproximativ 20 km de Sibiu. In aceasta locatie de vis am urmarit o prezentare de moda pe masura, o colectie feminina si seducatoare, semnata de designerul olandez Michelangelo Winklaar.

Dupa vizionarea acestei colectii ne-am intors in Sibiu pentru o noua prezentarea, cu siguranta, cel mai spectaculos fashion show al festivalului. Intr-un cadru fermecator, sub porticul Bisericii Evanghelice din Piata Huet am urmarit colectia colectiva a Institutului de Moda „Salomeia Truta”, Ordinul Dragonului, un ansamblu de creatii pline de mister si de personalitate.

Aceasta colectie a adus spectacol si culoare pe strazile Sibiului. Am regasit aici creativitate, coafuri impresionante si un machiaj artistic, pe masura, tinute pline de magnetism si costume de scena care au impresionat publicul si au fost aplaudate la scena deschisa. Este fara indoiala, momentul care mi-a placut cel mai mult din ultima zi a festivalului.

Va las sa va delectati cu imaginile reprezentative, care spun mai mult decat o mie de cuvinte.

Institutul de Moda Salomeia Truta Feeric Fashion Days

Institutul de Moda Salomeia Truta Feeric Fashion Days 2015

Institutul de Moda Salomeia Truta Feeric Fashion Days Sibiu

Institutul de Moda Salomeia Truta Feeric Fashion Days prezentare

Institutul de Moda Feeric Fashion Days prezentare

Institutul de Moda Feeric Fashion Days Sibiu2 prezentare

Salomeia Truta prezentare Sibiu feeric fashion daysFoto: Horatiu Curutiu

Cele 30 de tinute au avut ca sursa de inspiratie legenda domnitorului Vlad Tepes.

Echipa care a realizat aceasta colectie este compusa din studentii de la design: Mihaela Dobrica, Simona Oprea, Suica Ana Maria, Filomena Chifor, absolventa Cricss din promotia feb 2015, carora li se alatura designerul Salomeia Truta, care are si o experienta de 5 ani in realizarea de costume pentru productii teatrale.

Institutul de Moda Feeric Fashion Days prezentare SibiuFoto: Institutul de moda

Proiectul a primit sprijinul echipelor de studenti de la cursul de constructie tipar, croitorie si stilism: Corina Necula, Catalina Bajanaru, Tanea Raru si lector Florentina Monea. Acesta colectie extraordinara a fost realizat in doar doua luni de catre o echipa minunata.

Making of Intitutul de modaFoto: Institutul de moda

Cu siguranta, nu a fost usor, s-a muncit foarte mult, dar tot efortul a meritat din plin si a fost incununat de succes. Stiu din proprie experienta cat de greu este sa realizezi o colectie vestimentara intr-o jumatate de an, nu in doua luni, asadar, personal, tin sa felicit toata echipa institutului pentru ceea ce a realizat!

La cateva ore dupa aceasta prezentare a urmat Gala Feeric Fashion Days.

 

Echipa IDM-ST multumeste d-nei Cristina Candea pentru amabilitatea de a facilita preluarea articolului de pe pagina ,, Diary of A Modern Fashionista,, .

Link sursa: http://amodernfashionista.com/ro/feeric-fashion-days-sibiu-2015-day-5-gala/#more-2456

Renasterea liniei traditionale in moda autohtona

Ca si perioada am remarcat in ultimii 15 ani de cand sunt ,,in bransa,, mai multe etape care s-au succedat cu repeziciune si fara indoiala datorita acestui lucru , au reusit sa amprenteze trendul fashion-ului romanesc.

Perioada anilor ’ 90 cand confectiile orientale , sau contrafacerile asiatice de calitate indoielnica vandute la puzderia de mici boutiquri au creat un fashion trend fals in ceea ce priveste multe marci de renume mondial, care desi erau la curent din cauza situatiei politice instabile au evitat sa investeasca pe piata romaneasca.

Perioada  cuprinsa intre anii 2000 si 2006 cand a explodat lohnul in Romania si firmele de transport nu mai faceau fata traficului mai ales pe zona Moldovei aceasta perioada o putem numii perioada de aur a tranzactiilor cu textile .

Oferta asiatica si externalizarea marilor branduri occidentale atrase de preturile mici din perioada 2006 – 2009 nu a facut altceva decat sa anunte iminenta crizei economice care avea sa cuprinda lumea. Astfel si Romania a fost afectat de inchiderea a mari fabrici care produceau pentru export nu mai putin de 33,5% din total ,iar in aceasta ramura gasindu-se peste 250.000 persoane angreanate.

Perioada anilor 2010 si pana in prezent a fost una atipica din punctul de vedere al modului de lucru, debutand cu o scadere dramatica a vanzarilor care a condus la un blocaj financiar care se intindea in ceea ce privesc platile la termene intre 30 zile (caz fericit) – 180 zile. Solutia a fost lucrul cu companii mari care aveau nevoie de confectii de promovare ,comenzile mici si rapide ,si faptul ca in China seriozitatea nu era ridicata la rang de politica de stat.

Rezolvarea acestei situatii confuze va depinde de gradul de profesionalizare a fortei de munca ,mult prea slab retribuita, de spatii de desfacere a principalelor branduri romanesti , de diversificarea continua a produselor la raft, sau chiar de micsorarea anumitor stocuri astfel incat riscul de ate intalni pe strada cu cineva ce poarta aceleasi haine sa fie minim. Specializarea va trebuie facuta si pentru personalul care vinde produsul si a carui trainuire permanenta ( min.6 luni ), ii va da posibilitatea sa respecte standardele angajatorului  si il va tine in contact direct cu cerintele consumatorului final.

Sunt multe de adaugat si am incercat sa fac un scurt flash asupra ultimei perioade din fashionul romanesc, care sper ca v-a dat o imagine de ansamblu si va ajuta sa intelegeti ca in acesta perioada ati fost o victima a modei datorita ambiguitatii de exprimare a curentelor si trendurilor existente la nivel mondial , in Romania.

Designer Salomeia Truta

Bucuresti , 26.05.2012

Educatia in moda

Cursurile de moda și despre schițele de moda oferă instruire în elaborarea mai multor stiluri de îmbrăcăminte pe diferite modele și dimensiuni. Cursanții  învaţă despre diferitele tipuri de ţesături, inclusiv modul în care materialul se fabrică, și se combină, instrucţiunile de întreţinere şi ţesături tipice folosite  în industria modei. Deoarece designerii până la prototipul final ce va da startul unui produs de colecție, construiesc mai multe ori prototipuri , cursurile de cusut oferă instruirea utilă în modul de a folosi maşinile de cusut şi de țesut corect.

Unele programe de modă includ, de asemenea, cursuri de formare în afaceri. Cursurile de afaceri pregătesc cursanții pe partea de marketing de afaceri, astfel încât munca și pasiunea lor să fie bine promovate în vederea obținerii renumelui ce stă la baza brandului de modă dar și a resurselor financiare atât de necesare unui designer.

Cursanții învață, de asemenea, cum să își construiască un portofoliu profesional, cum să integreze arta muzicală, fotografică și vizuală în creațiile lor, precum și să prezinte modelele atât în mediu static cât și în lansările și prezentările de modă.

 

Designerii specializaţi în vestimentația de nuntă pot alege să se concentreze pe proiectarea unui anumit tip de imbrăcăminte de nuntă, cum ar fi rochii de mireasa, costumele sau îmbrăcămintea și accesoriile aferente petrecerilor specifice unei nunți. Cursurile generice pentru rochii de mireasă acoperă adesea tehnici specializate de cusut, cum ar fi modul de a coase dantela delicată, ornamentaţie cu mărgele sau alte articole de pasmanterie, care sunt specifice vestimentației de nuntă.

Cursurile , de regulă, abordează proiectarea trenurilor, rochiile, ţesăturile, articolele de nuntă dar și cum să coordonezi într-un tot unitar culorile, texturile și accesoriile.

Tehnician constructor de tipare este un post strategic al companiei, ce are drept scop transformarea desenelor și schițele stilistului intr-un tipar. Munca acestuia este de a planifica si urma fluxul de la proiect la prototip. Trebuie sa urmeze precis ideea stilistului, mentinand proportiile si stilul desenului. Abilitatile fundamentale ale acestuia sunt: creativitatea, tehnica, organizarea, interpretarea, vizualizarea in ansamblu si gasirea solutiilor de detalii. De asemenea acesta trebuie sa fie familiar cu anatomia umana. Responsabilitatea principala este de a superviza productia prototipurilor si a indruma echipa in vederea garantarii reproducerii industriale si gradarii conforme. Majoritatea designerilor de moda preferă să lucreze cu un singur constructor de tipare.

Un constructor de tipare obligatoriu trebuie să fie interesat și cunoscător al modei și istoriei ei, să aibă ochi pentru design, linii, culoare și detalii, să lucreze precis, să aibă capacități numerice și să fie capabil să lucreze, rapid, ordonat și sub presiune, chiar și în fața unor modele complicate. Toate acestea se învață cu formatori profesionali, în timp, și nu după ureche sau copiind din diverse reviste gen Burda, Boutique etc. Fluxul de lucru este de a construi un tipar pentru un produs prototip ce ulterior va fi produs în serie (limitată sau nu) și nu să te chinui să copiezi ceva existent, transformându-l în tipar și apoi din nou în altă copie a unui produs. Mai ales în modă, să copiezi ceva existent fără a îți pune amprenta ta personală, reprezintă pierdere de timp, de resurse iar reputația îți poate fi foarte ușor ireparabil știrbită.

Cu educația și experiența acumulată în timp, constructorii de tipare pot apoi face următorul lor pas în carieră: de fashion designer sau manager de producție.

Fashion designer-ul se ocupa cu dezvoltarea trendurilor in moda. Creeaza schite si modele, alege materialele, participa la prezentarile de moda , promoveaza produsele, supervizeaza si lucreaza alaturi de membrii echipei de design.

Sunt necesare următoarele abilitati si aptitudini: creativitate si stil, cunoasterea istoriei modei, abilitatea de a lucra sub presiune, capacitatea de a conduce, iar un viitor designer vestimentar trebuie sa facă obligatoriu următorii pași: Scoala, Angajarea, Publicitatea si Achizitorul.Toate acestea se învață de-a lungul unei perioade mai lungi de timp (de exemplu cursurile noastre de design vestimentar prevăd o programă intensivă de 10 luni 5 zile pe săptămână).

În ceea ce privește școala sau educația, trebuie să participi la cursuri de artă, de desen și schițe, apoi să înveți drapajul și materialele, elemente aprofundate privind culorile și amestecul acestora, anatomia umană, bazele proiectării, construirea și prezentarea unei colecții.

 

Cum deschizi o casa de moda in Romania ?


 A. STUDII MINIME NECESARE :
1.Trebuie sa aveti o diploma de licenta sau certificare ANC ca sunteti designer vestimentar, in caz contrar trebuie sa angajati unul.
2. Diploma care atesta calitatea de mai sus o puteti avea dupa parcurgerea studiilor noastre de 10 luni, sau mergand la o universitate de arte fie aici, fie in afara timp de 3 ani.
3. Pe diploma trebuie sa scrie clar: SPECIALIST DESIGN VESTIMENTAR, in caz contrar aveti studii incomplete care trebuiesc revizuite si completate. Diplome de participare, cursuri de 2-3 saptamani, scoli de vara, ateliere, workshopuri si alte paleative de genul REPREZINTA TIMP SI VISE IROSITE.
4. Diplomele trebuiesc avizate de catre Min.Invatamantului si Muncii, fiind insotite dupa caz de suplimente care atesta competentele d-vs.
5. CONCLUZIE: FARA DIPLOMA ….NU SE POATE !

B. PERSONAL MINIM CASA DE MODA :
1. Designerul vestimentar : realizeaza cap-coada propunerea de colectie, de la schita rapida pana la cea tehnica si coordoneaza punerea in opera de catre modelier a tuturor prototipurilor finale.
2. Constructorul de tipare : realizeaza cap-coada tiparele colectiei propusa de catre designer, urmand mai apoi sa definitiveze, digital gradarea fiecarei piese de vestimentatie in parte.
3. Modelierul: realizeaza in directa colaborare cu designerul fiecare dintre piesele colectiei, acestea fiind considerate ca si,,serie zero,, putand fi utilizate in prezentarile de podium ulterioare.
4. Personal de realizare: confectionere, retusiere si croitorese, in cazul in care aveti deja colectia realizata si tiparele facute inclusiv gradarea pe masuri finale, iar prototipurile completeaza colectia, puteti merge la orice fabrica, atelier de productie sa le realizati.
NU TREBUIE SA AVETI D-VS ANGAJATI !
5. CASA DE MODA LA INCEPUT POATE FUNCTIONA CU ECHIPA DE 3 PERSOANE !

C. UTILAJE NECESARE PROCESULUI DE PRODUCTIE:
1. La inceput in cazul in care nu doriti o investitie majora puteti alege varianta de a produce piesele de vestimentatie intr-o alta locatie.
2. In cazul in care doriti atelier in cadrul casei de moda, puteti opta pentru o dotare minimala, dar care sa va ajute la rapiditatea obtinerii produsului final, printre masinile necesare enumeram: masina de cusut liniara, triploc, butoniera si masa de calcat industriala .
3. FUNCTIE DE BUGET PUTETI COMBINA UTILAJELE PROFI CU CELE HOBBY .

D. PUBLICITATE, PROMOVARE si PR :
Pentru inceput aveti nevoie de un site ceva mai complex in cazul in care doriti sa vindeti produsele, o pagina de FB,publicitate pe FB si Google si desigur o persoana care stie ce inseamna SEO. Separat ajuta un PR pentru evenimente si iesiri ,,pe sticla,, insa la inceput va consuma mult din buget, deci NU RECOMANDAM !
ATENTIE: CEA MAI BUNA PUBLICITATE ESTE CALITATEA PRODUSELOR SI A MATERIALELOR FOLOSITE !
Aceasta este o scurta prezentare care speram sa fie de folos tuturor celor ce ne-au chestionat vis a vis de o posibila cariera in domeniu.
Aveti intrebari ? Ne gasiti aici :
Str. Cezar Bolliac nr. 60 — 62 , Sector 3,
Bucuresti (Zona Piata Alba-Iulia)
ORANGE : 0744 685 670
COSMOTE: 0766 736 727
RDS: 0314 258 428
e-mail : institutuldemoda@gmail.com

Echipa IDM-ST