Renasterea liniei traditionale in moda autohtona

Ca si perioada am remarcat in ultimii 15 ani de cand sunt ,,in bransa,, mai multe etape care s-au succedat cu repeziciune si fara indoiala datorita acestui lucru , au reusit sa amprenteze trendul fashion-ului romanesc.

Perioada anilor ’ 90 cand confectiile orientale , sau contrafacerile asiatice de calitate indoielnica vandute la puzderia de mici boutiquri au creat un fashion trend fals in ceea ce priveste multe marci de renume mondial, care desi erau la curent din cauza situatiei politice instabile au evitat sa investeasca pe piata romaneasca.

Perioada  cuprinsa intre anii 2000 si 2006 cand a explodat lohnul in Romania si firmele de transport nu mai faceau fata traficului mai ales pe zona Moldovei aceasta perioada o putem numii perioada de aur a tranzactiilor cu textile .

Oferta asiatica si externalizarea marilor branduri occidentale atrase de preturile mici din perioada 2006 – 2009 nu a facut altceva decat sa anunte iminenta crizei economice care avea sa cuprinda lumea. Astfel si Romania a fost afectat de inchiderea a mari fabrici care produceau pentru export nu mai putin de 33,5% din total ,iar in aceasta ramura gasindu-se peste 250.000 persoane angreanate.

Perioada anilor 2010 si pana in prezent a fost una atipica din punctul de vedere al modului de lucru, debutand cu o scadere dramatica a vanzarilor care a condus la un blocaj financiar care se intindea in ceea ce privesc platile la termene intre 30 zile (caz fericit) – 180 zile. Solutia a fost lucrul cu companii mari care aveau nevoie de confectii de promovare ,comenzile mici si rapide ,si faptul ca in China seriozitatea nu era ridicata la rang de politica de stat.

Rezolvarea acestei situatii confuze va depinde de gradul de profesionalizare a fortei de munca ,mult prea slab retribuita, de spatii de desfacere a principalelor branduri romanesti , de diversificarea continua a produselor la raft, sau chiar de micsorarea anumitor stocuri astfel incat riscul de ate intalni pe strada cu cineva ce poarta aceleasi haine sa fie minim. Specializarea va trebuie facuta si pentru personalul care vinde produsul si a carui trainuire permanenta ( min.6 luni ), ii va da posibilitatea sa respecte standardele angajatorului  si il va tine in contact direct cu cerintele consumatorului final.

Sunt multe de adaugat si am incercat sa fac un scurt flash asupra ultimei perioade din fashionul romanesc, care sper ca v-a dat o imagine de ansamblu si va ajuta sa intelegeti ca in acesta perioada ati fost o victima a modei datorita ambiguitatii de exprimare a curentelor si trendurilor existente la nivel mondial , in Romania.

Designer Salomeia Truta

Bucuresti , 26.05.2012

Speak Your Mind