Designul vestimentar si croitoria – care sunt diferentele?

Designul vestimentar si croitoria sunt des confundate de majoritatea oamenilor

Designul vestimentar si croitoria au cateva elemente in comun, dar si produsul final. Cu toate astea, modul de functionare este foarte diferit. Un croitor ia masuratorile direct si realizeaza piesa vestimentara in functie de designul dat de client. Un designer vestimentar este creatorul unei noi piese de imbracaminte sub forma de schita/desen. In designul vestimentar ai nevoie de inspiratie fie din diferite teme pentru ca in final sa vii cu idei noi. Probabil ca majoritatea stiu cum lucreaza un croitor, dar nu multi sunt familiarizati cu munca designerului vestimentar si anume planificarea care trebuie facuta si procesul specific pentru rezultatul final.

Institutul de Moda Salomeia Truta ofera cursuri de design vestimentar si croitorie atat pentru cei pasionati si incepatori, cat si pentru cei care au o baza de cunostinte in aceste domenii. Modul de predare este o imbinare perfecta intre teorie si practica pentru ca la final, fiecare cursant sa fie bine instruit si sa aiba succes in noua cariera.

Designul vestimentar

Designul vestimentar reprezinta mintea creativa din spatele unei piese de imbracaminte, fie ca ne referim la colectii de podium sau la o pereche de blugi ori un tricou. Procesul presupune multa cercetarea, dezvoltarea unui concept si a unei viziuni pentru tipul de persoana care va purta produsul final. Designerul vestimentar produce o imagine vizuala a piesei de imbracaminte prin intermediul schitelor.

Are nevoie un designer vestimentar de cunostinte in croitorie? Nu neaparat, dar daca stie si poate, de ce nu? In schimb, daca un designer vestimentar isi doreste sa-si creeze propria afacere, ar fi indicat sa aiba cunsotintele minime de croitorie pentru a-si ghida echipa in mod constructiv.

Croitoria

Din pacate, domeniul croitoriei a fost subestimat de foarte multi oameni in necunostinta de cauza. Croitorii sunt „arhitecti” si maestri ai imbracamintei. Ei pot personaliza imbracamintea pentru clienti in functie de particularitatile lor unice si trece printr-un proces minutios de modelare si tehnici complicate de constructie a articolelor vestimentare. Rezultatul este o piesa de imbracaminte cu finisaje perfecte. Un croitor trebuie sa stie sa coasa, evident. Dar adevarul este ca in mare parte, croitorul creaza modelele sau il indruma pe constructorul de tipare cu care colaboreaza, apoi transmite mai departe informatiile necesare catre echipa de productie. Fiecare articol de imbracaminte trece prin zeci de potriviri pana la rezultatul final. Este practic imposibil sa vii cu un rezultat impecabil din prima incercare.

Pe scurt:

  • Un croitor repara – Un designer vestimentar concepe
  • Un croitor personalizeaza imbracamintea in functie de client – Un designer vestimentar dezvolta colectii de sezon
  • Un croitor realizeaza un articol vestimentar ca produs final – Un designer vestimentar realizeaza schite originale de imbracaminte

Related Posts