Crearea unei piese vestimentare necesita cativa pasi care trebuie urmati cu strictete.
Crearea unei piese vestimentare este un proces complex care necesita multa atentie la detalii. Pe intelesul tuturor, este drumul de la idee la productie in ceea ce priveste un articol de imbracaminte. Orice scoala de moda care se respecta va avea un program de predare bine pus la punct, pe intelesul tuturor studentilor sai. Este nevoie de multa seriozitate si profesionalism, dar si un talent aparte pentru a face orice incepator in domeniul modei sa inteleaga cu adevarat procesul de crearea a imbracamintei.
Vom prezenta pe scurt pasii care transfoma o idee inspirata in produsul final. Cu siguranta pot exista pasi suplimentari pentru crearea unei piese vestimentare mai complexe, sau pot fi sariti anumiti pasi.
Inspiratie
Acest pas cuprinde punerea in ordine a ideilor pentru ca in final sa se realizeze o schita a produsului. Acest pas poate include selectionarea de culori, imprimeuri, modele ale unor piese vestimentare din reviste sau articole. Astfel, vei construi un fel de ghid vizual pentru creatia ta.
Schita
Schita sau desenul este pasul in care iti pui ideile pe hartie. Desigur, poti crea mai multe schite/desene, iar apoi le vei alege pe cele mai reusite. Este aproape imposibil sa-ti iasa o creatie finala de la prima schita. Intotdeauna este indicat sa te joci cu ideile tale. Pana la urma, doar cerul este limita, nu?
Schita tehnica
Crearea schitei tehnice trebuie sa reflecte cu exactitate designul unei piese vestimentare. Aceasta va fi realizata in programul Gemini CAD (program in care predam cursurile de constructor tipare).
Pachetul tehnic sau specificatia tehnica de proiectare
Pentru asigurarea unui proces eficient de fabricare a articolului de imbracaminte se foloseste acest instrument de planificare si control. Practic, pachetul tehnic contine toate informatiile necesare pentru costruirea si fabricarea unui produs (de exemplu: detalii despre constructie si proiectare, calitatea tesaturilor, cusaturi, plasarea etichetelor sau instructiunile de masurare). Informatiile continute in pachetul tehnic trebuie sa fie exacte si relevante pentru a asigura crearea unui prim esantion corect si de calitate.
Aprovizionarea si furnizorii
Daca nu ai deja o fabrica de profil cu care sa colaborezi, va trebui sa gasesti firme cu care sa colaborezi pentru diferite sarcini:
- fabricarea articolului vestimentare
- accesorii (nasturi, fermoare, etc.)
- tesaturi
- etichete si ambalaje
In anumite cazuri se pot gasi si fabrici/furnizori care sa ofere servicii complete.
Primul esantion
Dupa ce ai terminat cu aprovizionarea, poti completa si finaliza fisa de specificatii tehnice si pachetul tehnic. Acesta este trimis la fabrica pentru realizarea esantionului. In functie de materialul si accesoriile alese de tine, fabrica le poate inlocui cu ceva asemanator. Acest aspect este cat se poate de real in special daca realizezi creatii unice. In plus, iti va reduce din costuri si timp. In final, esantionul trebuie sa corespunda in totalitate fisei tehnice.
Potrivire si revizuire
Dupa ce esantionul este gata, acesta va fi revizuit si reglat conform pachetului tehnic (doar daca este necesar). Pasul se poate repeta pana consideri ca ai obtinut un rezultat final asa cum iti doresti.
Aprobare si productie
Dupa ce in sfarsit ai obtinut produsul final, poti trece la urmatorul pas. Cu siguranta trebuie sa verifici toate detaliile conforme cu pachetul tehnic inca o data. Daca totul este in regula, poti trece la productie. Piesa vestimentara creata de tine va fi produsa pe linia de productie a fabricii cu care colaborezi. Bineinteles, aici nu se termina tot procesul. Mai sunt pasi de urmat legati de distributia hainelor, ambalarea si etichetarea lor. Acesti pasi depind si de tipul de afacere pe care il ai (magazin online, magazin fizic, etc.).