Constructia tiparelor pentru productia de imbracaminte este considerata o practica calificata.
Constructia tiparelor presupune o multitudine de detalii si tehnici in spatele fiecarui model, care asigura crearea articolelor cu o minima marja de eroare. Dupa terminarea schitelor, acestea sunt transformate in desene tehnice inainte de crearea tiparelor. In esenta, tiparele fac legatura intre idee si productia in sine. De aceea, este foarte importanta comunicarea dintre brand, producator si constructorul de tipare.
Constructia tiparelor este arta de a transpune ideea de baza a unei piese vestimentare intr-un articol real de imbracaminte. Au fost puse la punct cateva tehnici pentru elaborarea tiparelor, iar unii constructori le prefera pe cele clasice, in stil „old school”. De-a lungul timpului, generatii de constructori de tipare au produs tehnici din ce in ce mai moderne. Orice tip de tehnica care poate transforma o schita intr-o piesa reala de imbracaminte este considerata valida. In mare parte s-a trecut de la modelele plate la realizarea tridimensionala, pe manechine sau chiar digitala. Cu toate astea, bazele constructiei de tipare raman aceleasi: tot procesul se rezuma la aducerea ideilor unui designer in viata reala.
In ciuda rolului pragmatic pe care un constructor de tipare il detine, acesta trebuie sa aiba imaginatie. Una este sa realizezi schita sau ideea unui articol vestimentar, alta este responsabilitatea de a te asigura ca aceasta vede lumina zilei. Constructia de tipare la comanda este o misiune extrem de complexa. Constructorii sunt pentru industria modei asa cum sunt regizorii in productia filmului. Scenaristii vin cu ideile originale, dar regizorii au misiunea de a le pune in practica. Meseria constructorului de tipare este de a se asigura ca ceea ce este proiectat pe hartie poate comunica in mod eficient cu tesaturile.
De ce este atat de importanta constructia tiparelor in productia de imbracaminte?
Un profil precis al unui articol vestimentar va produce primul esantion precis al intregii colectii. Esantionul trebuie sa fie cat mai aproape de imbracamintea finala. Daca acest lucru nu este realizat, modificari importante vor trebui facute, iar acestea sunt destul de costisitoare. Din aceasta cauza este indicata colaborarea cu profesionisti, chiar daca serviciile lor pot parea mai piperate la pret.
Un alt aspect la fel de important este furnizarea informatiilor cat mai detaliate pentru evitarea greselilor. Un tipar poate fi produs doar cu specificatii precise. Documentarea si cercetarea in prealabil este necesara, iar astfel se vor putea preveni eventualele erori.