Designul vestimentar si brevetele

Designul vestimentar presupune inovatie, unicitate si crearea unor modele atragatoare din punct de vedere estetic.

Designul vestimentar este o parte importanta din industria modei. Moda, in general, reprezinta pentru unii oameni creativitate, arta, cultura, expresie sau chiar un mod de viata. Modelele create de un designer vestimentar au rolul de a da viata unor noi piese vestimentare. Aceste piese vestimentare ne fac sa ne simtim speciali, ne ofera incredere si mandrie. Designul vestimentar presupune o presiune constanta de creare a unor noi modele din cauza domeniului atat de competitiv. Din pacate, in era internetului, creatiile unice ale unui designer vestimentar sunt in pericol deoarece plagiatul a devenit din ce in ce mai raspandit. Astfel, munca creatorilor de moda este dificil de protejat. Designerii trebuie sa inteleaga dreptul de proprietate intelectuala si valoarea brevetelor de design. Este necesara cautarea brevetelor de design. Astfel, oricine poate avea acces la modelele create si protejate care pot ajuta la prezicerea viitoarelor schimbari din industria modei.

Dupa intelegerea conceptului de brevet protejat, trebuie sa ne dam seama cum putem folosi brevetele de design pentru ca in cele din urma sa stimulam inovatia.

designul vestimentar si brevetarea creatiilorIdentificarea modelelor de design anterioare inainte de a aplica pentru un brevet

Dupa terminarea unei schite de design, este important sa o protejam. Aici intervine obligatia designerului de a cauta brevetele de design existente. Verificarea si evaluarea trebuie facuta cu mare atentie de catre specialistii care au la dispozitie o baza de date. Prin procesul de cautare se asigura inexistenta unui design identic care ar avea putere de contestare la adresa noului design. Rezultatele unei astfel de cautari sunt clasificate pe criterii de relevanta si gradul de asemanare. In baza raportului, designerul poate decide ce face mai departe nu inainte sa consulte opinia unui avocat in legatura cu brevetele).

Monitorizarea modelelor de design protejate

Atenta monitorizare a modelelor de design brevetate ne poate ajuta in planificarea unui nou design inovator inainte de lansarea pe piata a concurentului. Sunt destul de intalnite cazurile in care o companie isi inregistreaza in baza de date un nou model fara sa-l lanseze public pentru o buna perioada de timp.

Cautarea modelelor de design inainte de lansarea propriei colectii

Inainte de lansarea publica a modelelor create este bine sa verificam posibila existenta a unor eventuale modele de design protejate care contin prea multe asemanari cu propriile creatii. Acest lucru ne fereste de eventuale procese cu alti competitori. Astfel evitam incalcarea drepturilor de autor si plata unor taxe de licenta.

Monitorizarea incalcarii drepturilor de autor

Este posibil ca la un moment dat, cineva sa lanseze o creatie cu un design similar cu al nostru, dar cu foarte putine modificari.  Actiunea de monitorizare a aparitiei unor astfel de modele care incalca drepturile de autor, poate ajuta la identificarea unei potentiale amenintari la adresa reputatiei modelului brevetat. Se pot lua masuri legale daca detinem creatii brevetate care au fost copiate. Astfel, concurenta poate fi oprita inainte ca pierderile sa fie prea mari.

 

 

Related Posts